İşitme kaybı olan bir çocuğa sahip olmak, hem çocuğun hem de ebeveynin dikkatleri üzerine çekmesine neden olur. Ama işitme kaybı ayrıca ailenin geri kalanını da etkiler.
Çocuğunuz işitme cihazı kullanıyor olsa bile işitme engelli olarak kalır. Bu duruma ailenizin, dostlarınızın ve akrabalarınızın ayak uydurması gerekir. İşitme kaybı olan bir çocuk büyütmek, ailedeki herkesin çok sabır göstermesini gerektiren bir durumdur. Aileniz için verilebilecek en iyi tavsiye, ekip olarak çalışmanız ve duruma hep beraber adapte olmayı öğrenmenizdir.
Kaçıncı çocuğunuzun işitme kaybı yaşadığı, bir ebeveyn olarak izlemeniz gereken yolu etkileyecektir. İşitme kaybı olan çocuğunuzun en büyük mü, ortanca mı yoksa en küçük çocuk mu olduğu fark ettiği gibi ailenizin büyüklüğü de fark yaratacak bir etkendir. İşitme kaybı olan çocuğunuzun küçük bir kardeşi olması durumunda, küçük kardeşe işitme engeli olmadığı için daha fazla sorumluluk verilmemesi ve işitme kaybı olan çocuğunuzun ağabeylik veya ablalık rolünü sürdürmesi önemlidir.
Kardeşlerin duygusal tepkileri karşısında ne yapmalı: Uygulanabilecek bir strateji, sorulara cevap verebileceğiniz, önemli konuları tartışabileceğiniz ve çocuklarınızın duygularını ifade edebilecekleri aile toplantıları yapmaktır. Bu sayede, çocuklarınızın duyguları ile başa çıkabilmelerini sağlayacak yapıcı yöntemler bulabilirsiniz.
Çocuklarınızın arkadaşlarından gelen tepkiler karşısında ne yapmalı: Bir diğer etkili strateji, çocuklarınızın arkadaşlarını oyun oynamaya evinize davet etmektir. Eğer çocuklarınızın arkadaşlarına karşı açık ve bilgilendirici olursanız ve onları soru sormaları yönünde teşvik ederseniz, çocuğunuzun işitme kaybını kabullenmelerini kolaylaştırırsınız.
İşitme kaybı olan çocukların büyük kısmı, ailede işitme güçlüğü çeken tek veya az sayıda birkaç akrabadan biri oldukları ailelere doğarlar. Hem aile büyükleriniz hem de kardeşler, çocuğunuzla konuşmanın en uygun yollarını öğrenmelidirler.
Büyükanne ve büyükbabalar
Büyükanneler ve büyükbabalar işitme kaybı yaşayabilir; ancak bu durum, genelde ilerleyen yaş ile ilgili olarak ortaya çıkar. Ailelerimizin büyükleri, kendi deneyimlerinin hem olumlu hem de olumsuz yönleriyle torunlarının deneyimlerinden çok farklı olabileceğini ve onlarla karşılaştırılamayacağını anlamaları gerekir. Büyükanneler ve büyükbabalar, olumlu ve sevgiyle yaklaşarak destek verebilirler ve çocuğa diğer torunlarından farklı bir şekilde davranmamaları gerekir.
Kardeşler
Kardeşler, sahip oldukları işitme kayıplı kardeşlerinden çok etkilenseler de, genelde göz ardı edilirler. Olumlu ve bilgilendirici bir yaklaşım sergilemek ve kardeşleri de işitme kaybı ve işitme cihazları hakkında bilgilendirmek önemlidir. Kardeşler başka çocukların “Kardeşin neden bu kadar komik görünüyor?” veya “O taktığı şeyler ne?” şeklindeki yorumlar ile karşılaşabilirler. Kardeşlere nasıl yanıt vermeleri gerektiğini öğreterek yardımcı olun ve kendinizin de davranışlarınızla örnek olmanız gerektiğini unutmayın.
Tıpkı çeşitli yaş gruplarındaki çocuklarda olduğu gibi, işitme becerileri farklı seviyelerde olan çocuklara da birlikte oyun oynayabilmeleri için bazı stratejiler öğretilmelidir. Başarılı oldukları zaman onları kutlayıp övün ve unutmayın: Duyan çocuğunuz sabırlı göstermek durumunda kalabilir; ancak onun da adil sınırlar koymasına izin verin.
İhtiyacınız olduğu zaman, duyabilen çocuğunuzdan yardım istemek daha kolay olabilir; özellikle aceleniz olduğunda. Bazı şeyleri açıklamak zaman alabilir; ancak tüm çocuklar, yaşlarına uygun şekillerde evde yardımcı olabilir.
Duyabilen çocuğunuzun bakmadığınız zaman olanları bildiren bir gözlemci rolüne bürünmesine izin vermeyin veya yemek hazır olduğunda duyabilen çocuğunuzu çağırıp bunu işitme engelli kardeşine iletmesini beklemeyin.