İşitme kaybı olan bir çocuk büyütmek

Çocuklar, doğumdan yetişkinliğe kadar hızlı bir girişim sürecinden geçerler ve aynı şeyi ebeveyn olarak sizin için de geçerlidir. Çocuğunuza nasıl yardımcı olabileceğinizi anladığınızı düşündüğünüz an, çocuğunuz birden yeni zorluklarla karşılaşır.

Çocuğunuzun işitme kaybını kabul edin

Birçok ebeveyn derin kaygılar yaşar ve çocuklarının hayatta daha az fırsata sahip olacağından korkar. Hepimiz çocukları için en iyisini istediğinden dolayı bu tarz kaygılar normaldir.

Kendinize şu tür sorular soruyor olabilirsiniz: “Arkadaşları olabilecek mi?”, “Eğitim görüp iş sahibi olabilecekler mi?”, “Kendilerine bir eş bulabilecekler mi?” Bu tür endişeler çok doğal. Günümüz işitme cihazları, derin işitme kaybı olan çocukların bile faydalanabileceği kadar gelişmiştir.

Benzer sorunlar yaşamış olup çözüm bulabilmiş olan ebeveynler mevcut. “Deneyimli” ebeveynler ile tecrübelerinizi paylaşmanız, işitme cihazı kullanan başka çocuklar ile tanışmada size ve çocuğunuza yardımcı olabilir.

 

 

Peki ya gelecek?

Geleceği hayal etmeye devam edin ve çocuğunuzu daha fazlasını yapması için cesaretlendirin. İşitme kaybı, çocuğunuzun yaşamın tüm güzelliklerinin tadını çıkarmasını engellememek zorunda değil.

Hayallerinizden ve isteklerinizden vazgeçmeyin
Tıpkı her ebeveynde olduğu gibi sizin de çocuğunuz için hayalleriniz ve istekleriniz var. Çocuklarımızın başarılı ve diğer çocuklar ile eşit fırsatlara sahip olmalarını isteriz. Çocuğunuzun gelişimini mümkün olan en iyi şekilde destekleyebilmeniz için, hayallerinizden ve isteklerinizden vazgeçmeyin. Oticon’un misyonu, işitme kaybı olan her çocuğa daha iyi bir gelecek sağlamaktır. Ortak hedefimiz ise, olmak istediği kişi olabilmesi ve tam potansiyeline ulaşabilmesi için çocuğunuza ihtiyaç duyduğu imkânları sağlamaktır.

Sevgi ve cesaret verin
Çocuğunuzu sevin, kabul edin ve cesaretlendirin. İyi iş çıkardıklarını zaman onu övün. Çocuğunuz sizinle küçük bile olsa bir şeyler paylaşmak istediği zaman ona kulak verin. Sevgi dolu ve önemseyici nitelikte olan bu tür eylemler, çocuğumuzu etkiler ve onun rahat hissetmesini ve kendine güvenmesini sağlar. Kendisini işitebilen insanların dünyasından dışlanmış hissetmemesi ve hayatın sunduğu tüm olanaklardan rahatça faydalanabilmesi için ona güven verin.

Çocuğunuza güç verin

Çocuğunuza sabır, sevgi ve güvence vererek onu mümkün olduğunca duyabilen bir çocuk gibi yetiştirmeniz önemlidir. Çocuğunuzun kardeşleri ile eşit şartlarda olabilmesi için ona ailede sorumluluklar vermeniz ve sizinle çeşitli etkinliklere katılma özgürlüğünü sağlamanız önemlidir.

Yeteneklerimizin ve sosyal becerilerimizin sağlıklı bir şekilde gelişmesi, yaşamda hem başarılar hem de başarısızlıklar yaşamamızı gerektirmekle beraber, gerekli dersleri alabilmemizi sağlayan desteği görmemize de bağlıdır. İşitme kaybı olan çocukları olan birçok ebeveyn, koruma ve beklenti arasında denge sağlamakta zorluk çekmektedir. İyi bir örnek olarak ve adil taleplerde bulunarak çocuğun gerçek dünyaya hazırlanması son derece önemlidir. Çocuklar, fiziksel bir engelleri olsa bile, büyüdüklerinde güçlü, bağımsız ve kendilerine güvenen yetişkinler hâline gelmelidir.

İşitme kaybı olan bir çocuğu yetiştirirken bir diğer önemli nokta, işitme kaybı ile ilgili sorumluluk alması yönünde onu teşvik etmektir; çünkü bu sayede çocuk işitme cihazı kullanması yönünde motive olur. Örneğin, çocuğun neden işitme cihazı kullandığını anlaması sağlanabilir ve işitme cihazlarının nasıl çalıştığı öğretilebilir.

İşitme cihazının bakımına onları da dâhil edin

Çocuk, üç yaşına kadar gece yatmadan önce size getirip nem alma cihazına yerleştirebilir. Okul öncesi dönemdeki çocuk pil değişimini yapabilir ve işitme cihazını takabilir; sonrasında ise temizliğini de yapabilecek.

Ona kendini temsil ve ifade etmeyi öğretin

Çocuğun kendi yaşına uygun kendini temsil ve ifade etme becerileri edinmesi önemlidir. Çocuğunuza dinleme koşullarını ifade etmede yardımcı olun ve iletişim kesikliklerini nasıl onarabileceğini öğretin.

Çocuğunuzun tercihlerine saygı gösterin

Çocuğunuz işitme merkezlerine yaşamı boyunca sıkça gitmek durumunda olacak. Bu nedenle, tercihlerine saygı gösterin ve kullanacağı işitme cihazının rengini kendisinin seçmesine izin verin. Çocuğunuza kendi duygularını, ihtiyaçlarını ve deneyimlerini en iyi bilen kişi olduğunu söyleyin.

 

Yolculuğun her adımında destek

Çocuğunuz büyüdüğü sırada siz gerekli iletişim tekniklerine ve araçlara sahipseniz ve doğru işitme cihazlarını seçtiyseniz, önceleri zor olan şeyler daha kola hâle gelir. Ama hayatın her yeni aşamasında doğacak yeni zorluklara hazırlıklı olun. 

 

Ailenin desteği

İşitme kaybı olan bir çocuğa sahip olmak, hem çocuğun hem de ebeveynin dikkatleri üzerine çekmesine neden olur. Ama işitme kaybı ayrıca ailenin geri kalanını da etkiler.